Meccaffé espressotechniek
Reparatie en onderhoud huishoudelijke espresso en koffie machines
Jochem de Vries
Kweldergras 12
Groningen
0621915231
GEBRUIKSAANWIJZING RANCILIO SYLVIA voor de thuis barista
Voor gebruik:
Machine voor gebruik +/- 20 minuten op laten warmen (controle voelen of de filterdrager warm/heet is) (mocht het keer sneller moeten? Wanneer het verwarmingslampje uit is water door de filterdrager spoelen tot deze heet is)
Koffie zetten:
Ideale zettijd met een espressomachine ligt tussen de 20 en 30 seconden.
Richtlijn: Licht gebrande koffies tussen 20 en 25 seconden
Donker gebrande koffies tussen 25 en 30 seconden
Werkwijze:
Vul de filterdrager met gemalen koffie ( +/- 5 mm onder de rand voor juiste dosering). Bij een juiste dosering is na het koffiezetten het koffie residu mooi droog en kun je de zeef van de machine goed in de koffie zien.
Pre flushen: voor het plaatsen van de filterdrager in de machine even ongeveer 30-40 ml water uit de kop laten lopen. (voor verwijderen achtergebleven vuil en voor een juiste zettemperatuur)
Plaats hierna direkt de filterdrager in de machine en start het zetproces.
Tel de juiste zettijd of gebruik hiervoor één van de vele barista apps.
Melk schuimen:
Let op! Altijd eerst schuimen en dan pas de koffie maken. (voor het behoud van de machine en een juiste temperatuur voor de koffie en melk)
Werkwijze:
Draai de stoomknop open en activeer de stoomschakelaar.
Wacht tot er geen of nauwelijks water meer uit de stoompijp komt.
Draai de stoomknop weer dicht en wacht 5 – 10 seconden (afhankelijk van skills)
Houdt de stoompijp helemaal in de melk en open de stoomkraan.
Houd de kan met middel en ringvinger in het oor en duim en wijsvinger bij de rand. (Dit zorgt voor stabiele controle over de kan.) De andere hand ligt vlak tegen de kan. (tegenover de stoomstraal van de stoompijp)Dit om goed de temperatuur van de melk te kunnen voelen.
Zoek langzaam met het uiteinde van de stoompijp het melkniveau op tot een sissend/slurpend geluid. (nu wordt er lucht in de melk geblazen) zorg dat de melk gaat roteren in de kan. Ga hiermee door tot het volume verdubbeld is. Houd vanaf dan de stoompijp iets dieper zonder dat het roteren van de melk in de kan stopt. Stop bij ongeveer 65 graden (als je de kan niet meer vast kunt houden. Houdt de stoompijp weer helemaal in de melk, zet de stoomschakelaar uit en sluit de stoomkraan.
Naspoelen stoompijp en terugkoelen:
Zet na het stomen je melk aan de kant.
Aangezien de machine nu rond de 140 graden is en maar voor ¾ gevuld is gaan we de boiler weer vullen en terugkoelen naar koffie temperatuur. Hierdoor spoelen we de stoompijp van binnen ook direkt weer schoon.
Open de stoomknop en zet de heetwater schakelaar aan tot het verwarmingslampje weer gaat branden. Stoomknop sluiten en heetwater schakelaar weer uit.
Voor cappuccino: ga nu naar het hoofdstukje koffie zetten.
Tijdens het koffie zetten kunnen we verder met de melk.
Tijdens het spoelen en terugkoelen is het melkschuim gaan drijven op de warme melk.
Dit willen we weer mengen voordat we onze cappuccino gaan inschenken.
Houd de kan vlak op het werkblad en draai rondjes waardoor de melk langs de wand van de kan walst. Eerst zal er een bal in het midden van de kan ontstaan. Ga door tot dit een kuil is geworden en de melk helemaal glimt. We hebben nu weer een mengsel van melk en schuim.
Vanuit deze draaiende beweging kunnen we de melk op onze espresso schenken. En Voila een perfecte Cappuccino.
Onderhoud:
Dagelijks:
blindfilteren (met dicht filter min. 5 keer op druk laten komen.)+ 1 of 2 keer met de filterdrager niet vast gedraaid. (hierdoor stroomt het blindfilter over en spoelt je bajonet schoon.
Maandelijks:
Blindfilteren met reinigingstablet in dicht filter (zo vaak op druk laten komen tot tablet volledig is opgelost. Vang dit vocht op en bewaar in een bakje. Zet hier s’nachts je filterdrager in. S’morgens even afspoelen en een doekje erdoor.
Naspoelen: (zie dagelijks maar dan 10 -15 keer)
Jaarlijks:
Pistonring vervangen.
Ontkalken:
Ivm centrale waterontharder 1 x/jr onkalken met een mild ontkalkingsmiddel. Anders 4 x /jr (of gebruikmaken van waterontharders in de watertank en dan ook 1 x /jr ontkalken)
Spoel een halve watertank mild ontkalkingsmiddel om en om door de koffiekop en stoompijp. Dit gebeurt bij een koude machine.
80 ml door de koffiekop
80 ml door de stoompijp. Dan stoomknop sluiten met pomp geactiveerd.(nu ontkalkt het pomp verdrukventiel.
Zet de machine weer uit en laat de machine +/- 10 min. Staan. Het ontkalkingsmiddel kan nu zijn werk doen.
Herhaal dit tot het ontkalkingsmiddel op is.
Na spoelen: Spoel in ongeveer in 4 x een hele watertank door de koffiekop stoompijp en pomp overdrukventiel. Zet tussentijds de machine even uit om oververhitting van de pomp te voorkomen.
Na de eerste tank kunt u de machine op laten warmen. Spoel hierna wederom in 4 keer nog een volledige watertank door de koffiekop, stoompijp en pomp overdrukventiel. Nu mag de machine tussentijds aan blijven staan.
De machine is nu weer gereed voor gebruik.
TIPS:
Wil je meer als een echte barista meer controle over je rancilio Sylvia dan zijn hier upgrades voor leverbaar.
Upgrade naar zelf regelbare pompdruk. (Vanaf de buitenkant is de pompdruk in te stellen)
Upgrade naar elektronische temperatuur regeling (Er wordt een digitale temperatuur regeling geplaatst waardoor het verschil tussen boven en onder waarde terug gaat van 30 graden naar ongeveer 5 graden.
Upgrade naar elektronische shot timer (Er wordt een digitale tijdsrelais geplaatst waar je zelf je shottijd kunt instellen waarna de machine automatisch afslaat)
Upgrade naar geluids en warmte isolatie. ( Meer info over uprades ga naar onze prijslijst of neem contact met ons op )
Heeft u nog vragen over het gebruik of onderhoud?